ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ράτσες μας

Ελληνικός Ιχνηλάτης
Ελβετικός "Σβάϋτσερ"
Ελβετικός "Γιούρα"
Μπιγκλ
Μπλε της Γασκώνης
Ιταλικός "Σεγκούτσιο"
Σκύλος της Αρτουά

Περιβάλλοντας χώρος Κυνοτροφείου
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ
Του Γεωργίου Καρυώτη

Τι πρέπει να γνωρίζει ο κυνηγός προτού αγοράσει ένα σκύλο ιχνηλάτη.

Ένας κυνηγός που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα καλό λαγόσκυλο, δεν πρέπει να τον καθοδηγεί η αξία του αλλά η ποιότητα του κουταβιού.

Η οικονομία γίνεται αγοράζοντας ένα άριστο κουτάβι, από επιλεγμένους κυνηγετικούς γονείς, με κληρονομικά γονίδια, όχι αγοράζοντας ένα κουτάβι φτηνότερα. Στην αγορά του κουταβιού ισχύει το όλα ή καθόλου, το καλό η τίποτα.

Ένα σκυλί θα έχει μόνον τότε την αξία του, αν η επιλογή του γίνει με αυστηρά κριτήρια, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν  ο υποψήφιος αγοραστής. Πριν αγοράσει σκύλο ιχνηλάτη, πρέπει πρώτα να επιλέξει την ράτσα που να ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις, τόσο συναισθηματικά όσο και κυνηγετικά, χωρίς να παραβλέψει τις εδαφικές , αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου που κυνηγάει, αυτό να μην το ξεχνάει είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή.

Στο θεματολόγιο του κυνοτροφείου Ολύμπια << ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΜΑΣ>> θα διαβάσει τα στάνταρ, αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας που την διακρίνει, μορφολογικά και κυνηγετικά. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν αρκετά να σχηματίσει μια πλήρη προσωπική εικόνα, βάση της οποίας θα επιλέξει ο ίδιος την ράτσα που του ταιριάζει και έτσι θα αποφύγει τις λανθασμένες υποδείξεις συναδέλφων κυνηγών ή φίλων, που άθελά τους, πολλές φορές τον οδηγούν σε λάθος επιλογή, που αργότερα θα μετανιώσει. Όποιος ξέρει από κυνήγι και σκυλιά, το κουτάβι που θα επιλέξει να αγοράσει, θα πρέπει να το εκπαιδεύσει μόνος του έτσι όπως  το θέλει.

Αρκεί να έχει ορισμένες βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Κάθε εκπαιδευόμενο κυνηγόσκυλο είναι σε τελική ανάλυση, το άθροισμα των κληρονομικών του ιδιοτήτων και της εκπαίδευσης που θα τύχει. Μετά την επιλογή της ράτσας καλείται  να επιλέξει , από πού πρέπει να γίνει η αγορά. Από οργανωμένο κυνοτροφείο ή από ιδιώτη, προκειμένου να έχει ένα καλό αποτέλεσμα στα στάνταρ της ράτσας, τόσο μορφολογικά όσο και κυνηγετικά, ώστε να μην διαψευστούν οι αναμενόμενες προσδοκίες του.


Γι'αυτό πριν κάνει την επιλογή, πρέπει να λάβει υπόψη του, ποίος από τους δύο παρέχει τις εγγυήσεις εκείνες που θα του εξασφαλίσουν  τις περισσότερες πιθανότητες  επιτυχίας, για μια τυφλή αγορά που πρόκειται να κάνει. Αυτό πρέπει να τον προβληματίζει περισσότερο από την επιλογή της ράτσας. Θέλει πολύ ψάξιμο, μεγάλη προσοχή, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπατηθεί από τους διάφορους επιτήδειους αυτοαποκαλούμενους  κυνοτρόφους λαγοκυνηγούς, που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα του κυνηγιού, απλώς βρήκαν πρόσφορο οικονομικό έδαφος και έτρεξαν να εκμεταλλευτούν το πάθος και το μεράκι του.

Πιστεύω ότι το θράσος τους έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις που καθημερινά βαδίζει προς το χειρότερο. Όταν βλέπουμε να εκτρέφονται λαγόσκυλα, σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδος πάνω στις ταράτσες των πολυκατοικιών , από κάποιους κύριους ή ακόμη και από κυρίες, που βαπτίστηκαν μόνοι τους λαγοκυνηγοί, αγόρασαν κάποια σκυλιά χωρίς κριτήρια, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για το αντικείμενο που διάλεξαν να κάνουν, τα έβαλαν στις κλούβες και άρχισαν την αναπαραγωγή ιχνηλατών. Όπου μέσα από τις μικρές αγγελίες περιοδικών τα πουλάνε στους απονήρευτους κυνηγούς, πολλές φορές χωρίς πιστοποιητικά καθαροαιμίας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να μην το αγοράσουν, καλύτερα να πάρουν ένα ημίαιμο από φίλο τους λαγοκυνηγό που θα τους το δωρίσει, παρά να το πληρώσουν, διότι αυτό που θα τους αποσταλεί υπάρχει περίπτωση να είναι το ίδιο και χειρότερο.

Πολλές φόρες τα προσφέρουν σε μικρότερες τιμές, αρκεί να αδειάσουν τον χώρο, όπου μεγαλώνουν και ενοχλούν τους γείτονες, αφού δεν έχουν καμία υποδομή, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει επαγγελματισμός, απλώς το έχουν σαν επικουρικό στο κυρίως επάγγελμα, που δραστηριοποιούνται με σκοπό την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.

Τα ίδια και χειρότερα επαναλαμβάνονται και συμβαίνουν στην επαρχία, από πολλούς συναδέλφους κυνηγούς, οι οποίοι εμπορεύονται κουτάβια, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στα στανταρ της ράτσας που τα διακρίνει. Πολλοί είναι οι αγοραστές οι οποίοι έχουν εκφράσει παράπονα για την εξαπάτηση που τους έγινε, χωρίς καμία δικαίωση. Το χειρότερο από όλα είναι να προπληρωθεί το κουτάβι, και να μην αποσταλλεί και αν ακόμη η παραγγελία εκτελεστεί, υπάρχει πιθανότητα πολλές φορές το κουταβι να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας με κίνδυνο να πεθάνει.

Για να αποφύγει λοιπόν όλους αυτούς τους επιτείδιους, καλό είναι η επιλογή αγοράς να γίνει από ένα οργανωμένο κυνοτροφείο, από εκτροφείς που  σέβονται τον εαυτό τους, που αγαπάνε αυτό που κάνουν , που είναι γνώστες του αντικειμένου, που είναι φιλόζωοι, λαγοκυνηγοί και να μην το έχουν επιλέξει σαν επάγγελμα με σκοπό την εκμετάλλευση και το κέρδος.

   Η επιτυχία μιας επιλεκτικής εκτροφής βασίζεται στις γνώσεις και την πείρα που έχει ο κάθε κυνοτρόφος, για τις διάφορες ράτσες που εκτρέφει, ώστε να μπορεί να κάνει σωστές επιλογές ζευγαρώματος, για να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα επίλεκτων απογόνων.

Αυτά όλα  είναι φυσικό  να μην τα παρέχουν  οι εκάστοτε περιστασιακοί εκτροφείς των πόλεων, ούτε οι εκάστοτε λαγοκυνηγοί της επαρχίας.

Επίσης κανείς εξ΄αυτών δεν παρέχει τις εγγυήσεις εκείνες της υγιεινής διαβίωσης των σκύλων εκτροφής, η οποία επιτυγχάνετε μόνο  μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις, τις οποίες πρέπει να πληρεί  ένα εκτροφείο για την έκδοση άδειας λειτουργίας.

Η προδιαγραφές αυτές καθορίζονται από την κτηνιατρική  διεύθυνση του υπουργείου, που  έχει σαν σκοπό την πρόληψη μετάδοσης των διαφόρων ασθενειών, που προσβάλουν τόσο τους ίδιους τους γεννήτορες , τους απογόνους αυτών, όσων και τα σκυλιά που ζουν στην γύρω περιοχή. Βασική προϋπόθεση της πρόληψης είναι η σχολαστική καθαριότητα του κυνοτροφείου σε καθημερινή βάση, των οποίων τα λύματα υποχρεωτικά να ρίχνονται σε αποχέτευση η σε βόθρο.

Προσοχή λοιπόν φίλε συνάδελφε κυνηγέ.
Η προειδοποίηση σου έγινε. Τώρα εσύ αποφασίζεις, η επιλογή είναι δική σου.
Σου εύχομεθα να έχεις πάντα επιτυχίες και καλά κυνήγια, γιατί σου αξίζει.

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου
αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας του κυνοτροφείου "ΟΛΥΜΠΙΑ"
κατασκευή ιστοσελίδων    ENTER ID