ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ράτσες μας

Ελληνικός Ιχνηλάτης
Ελβετικός "Σβάϋτσερ"
Ελβετικός "Γιούρα"
Μπιγκλ
Μπλε της Γασκώνης
Ιταλικός "Σεγκούτσιο"
Σκύλος της Αρτουά

Περιβάλλοντας χώρος Κυνοτροφείου
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Εκπαίδευση κουταβιού Ιχνηλάτη
Του Γεωργίου Καρυώτη

 Ο κυνηγός πρέπει να εκγυμνάσει το σκυλάκι που θα αγοράσει μόνος του, διαφορετικά ποτέ δεν θα αποκτήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό Λαγόσκυλο . Η αγορά σκύλου έτοιμου για το κυνήγι δεν αρμόζει σε ένα αληθινό κυνηγό . Αν αποκτήσει ένα τέτοιο σκύλο σε μεγάλη ηλικία ,ποτέ αυτός δεν θα μπορέσει να ανεχτεί πραγματικά το νέο αφεντικό.

Ο διαφορετικός τόνος της φωνής ,ο διαφορετικός τρόπος των διαταγών θα τον αποπροσανατολίζουν, ακόμα και ένα εξαιρετικό ζώο ,μπορεί εύκολα να καταστραφεί ,αν αποκτήσει καινούριο αφεντικό.

Στην αντίθετη περίπτωση αν δηλαδή το ζώο δεν είναι σωστά εκγυμνασμένο ,πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το κάνει να ξεχάσει συνήθειες που έχει αποκτήσει στην διάρκεια της λαθεμένης εκγύμνασής του. Η εκπαίδευσης ενός λαγόσκυλου είναι μια δύσκολη δουλειά ,απαιτεί ο εκγυμναστής να είναι κυνηγός να γνωρίζει καλά το ψυχισμό του ,να είναι υπομονετικός και το βασικότερο να σκέφτεται σαν σκύλος.

Αυτό είναι το μυστικό της άψογης εκγύμνασης του. Να μελετά πάντα τις αντιδράσεις του νεαρού ζώου να μην του φέρεται μηχανικά ,να μην ξεχνά ποτέ πως έχει να κάνει μ' ένα πλάσμα ευαίσθητο ,που έχει δικό του χαρακτήρα . Να προσπαθεί να καταλάβει πάντα το γιατί της επίμονης αφηρημάδας του ,των απροσδόκητων κινησεών του ,όχι με απόλυτο τρόπο ,αλλά βάζοντας τον εαυτό του στην θέση του. Για όλες τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν ,ο εκγυμναστής θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τις παρακάτω βασικές αρχές:

 1. Ποτέ μη σταματάει την εκγύμναση σε αποτυχία .
 2. Ποτέ να μη συνεχίζει τις ασκήσεις πέρα από ένα ορισμένο χρόνο ,για να μην κουραστεί το νεαρό σκυλάκι .
 3. Ποτέ να μη φωνάζει η να δέρνει το ζώο με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο.
 4. Ποτέ να μην το συγχωρεί..Να μη παρασύρεται από το μεταμελημένο η δυστυχισμένο ύφος του.
  Η συγχώρεση σε ένα λάθος καταστρέφει προσπάθειες πολλών ημερών .Να είναι αυστηρός και χωρίς οίκτο .Το κουτάβι πρέπει να έρχεται κοντά του κάθε φορά που το φωνάζει κι' όχι μόνο όταν δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει .Στην πραγματικότητα συχνά χαίρεται να τρέχει όταν το φωνάζει ,ελπίζοντας σ' ένα χάδι η μια λιχουδιά .Αυτό όμως δεν είναι υπακοή.
 5. Ποτέ ξύλο με το χέρι . Να αλλάζει τη φωνή του έτσι ,που η διαφορά ανάμεσα στον έπαινο και την τιμωρία να είναι σαφής. Συντροφεύει τον έπαινο με μια η δύο λέξεις ,πάντα τις ίδιες και με ένα χάδι .Συνοδεύει την τιμωρία με μια η δύο λέξεις ,πάντα τις ίδιες και με ελαφρύ χτύπημα με μια διπλωμένη εφημερίδα .Κι' αυτό γιατί το σκυλάκι δεν πρέπει να φοβάται το χέρι του .Για μια ακόμη φορά ο τόνος της φωνής του ,είναι αυτός που έχει σημασία .
 6. Ποτέ μη βγάζει το σκυλάκι για εκπαίδευση βράδυ ,αν προηγουμένως δεν το έχει μάθει να ιχνηλατεί πολύ καλά την ήμερα .
 7. Ποτέ μην το οδηγεί στο κυνήγι μόνο του ,η με μαθημένο σκύλο αν δεν του έχει δείξει τι πρέπει να ιχνηλατεί. Να το ξεκινήσει σε λαγό αν έχει η σε κουνέλι ως επί το πλείστον άγριο.
 8. Ποτέ να μην το οδηγεί σε τοποθεσίες που ξέρει ότι έχει αλεπούδες και μάλιστα μαζί με άλλα σκυλιά που τις κυνηγάνε ,μέχρι που να μάθει να ακολουθεί καλά τα ίχνη του λαγού και να αρχίσει το ξεφόλιασμα .
 9. Ποτέ μην αφήνει να περιποιούνται το σκυλάκι (καθαριότητα ,διατροφή) πρόσωπα της οικογενείας του . Η φροντίδα του είναι αποκλειστικά δικό του μέλημα .Θα πρέπει να γνωρίζει , ότι το νεαρό σκυλάκι αγαπά ,υπακούει και δένεται με αυτόν που το περιποιείται .Αυτό θα βοηθήσει πολύ στην εκπαιδευσή του.

Βεβαίως πριν ξεκινήσει τις ασκήσεις αυτές ,το ζώο πρέπει να μάθη να ακούει το όνομά του ,να μάθει να περπατά σωστά δίπλας του ,να έρχεται όταν το φωνάζει και να ξαπλώνει όταν το διατάζει .Αν δεν ξέρει να το κάνει να υπακούει αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες ,ποτέ δεν θα μπορέσει να πετύχει με το σκύλο του τέλεια ικανοποιητικά αποτελέσματα .

Συνάδελφε ,μέσα στη γενική εκπαίδευση του κουταβιού σου ,πολλές φορές ξεχνάς να το μάθεις να μην φοβάται τις τουφεκιές .Θα πρέπει να ξέρεις ότι έστω κι αν το κουτάβι προέρχεται από γονείς που δεν έχουν κροτοφοβία ,χρειάζεται από τι νεαρά του ηλικία να μάθει η μάλλον να συνηθίσει στον κρότο του τουφεκιού. Αρχίζουμε λοιπόν την εκπαίδευση στα πρώτα του στάδια ως εξής :Όταν του βάζουμε φαγητό και τη στιγμή ακριβώς που αρχίζει να τρώει φροντίζεις να ρίξεις μια κροτίδα η μια τουφεκιά σε μακρινή απόσταση είκοσι έως τριάντα μέτρα (παρακολούθησε την αντίδρασή του). Εάν παρουσιάσει σχετική αντίδραση επαναλαμβάνεις το ίδιο σε πιο μακρινή απόσταση κάθε φορά που θα του δίνεις το γεύμα του , μικραίνοντας καθημερινώς την απόσταση έως ότου φτάσεις να ρίχνεις πολύ κοντά του χωρίς να φοβάται. Μην αφήνεις το κουτάβι σου να μεγαλώσει χωρίς να το εκπαιδεύσεις στις τουφεκιές. Ο βασικότερος παράγοντας της εκπαίδευσης του .Κροτοφοβία - Υπακοή - ζώα.

Όταν είναι ακόμη κουτάβι φρόντισε να το φέρεις σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα να τα μάθει ,να εξοικειωθεί μαζί τους ώστε να μην τα κυνηγά όταν μεγαλώσει. Τέλος το Κυνοτροφείο Ολυμπία σας εύχεται για το κουτάβι που εσείς θα επιλέξετε να ζήσει και καλά κυνήγια .

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου
αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας του κυνοτροφείου "ΟΛΥΜΠΙΑ"
κατασκευή ιστοσελίδων    ENTER ID