ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ράτσες μας

Ελληνικός Ιχνηλάτης
Ελβετικός "Σβάϋτσερ"
Ελβετικός "Γιούρα"
Μπιγκλ
Μπλε της Γασκώνης
Ιταλικός "Σεγκούτσιο"
Σκύλος της Αρτουά

Περιβάλλοντας χώρος Κυνοτροφείου
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ιταλικός Ιχνηλάτης "Σεγκούτσιο"

Είναι ένα από τα ωραιότερα σκυλιά καταδίωξης της Ευρώπης, κυρίως  για το κυνήγι του λαγού. Το ανάστημα, το λεπτό σχήμα του σώματος, το γυαλιστερό τρίχωμα, το κάνουν εξαιρετικά ευχάριστο στην όψη, ενώ ο ελάχιστα εκδηλωτικός  ζωηρός χαρακτήρας του, το καθιστά πολύ συμπαθητικό και αγαπητό στον άνθρωπο.
Στην καταδίωξη είναι ακούραστος, φωνάζει το μονοντόρι και μπορεί να  ακολουθήσει τα ίχνη του ζώου που φεύγει για πολλές ώρες, που το αναγκάζει πολύ συχνά να επιστρέψει στη θέση που έφυγε και σε απόσταση βολής από τον κυνηγό.
Υπάρχουν δύο τύποι: Ο ένας με κοντό τρίχωμα, <<λειότριχο>>, και ο άλλος με σκληρό τρίχωμα, <<σκληρότριχο>>, χωρίς να έχουν μεταξύ τους  καμία άλλη διαφορά, ούτε στα σωματικά, αλλά ούτε και στα κυνηγετικά τους χαρακτηριστικά.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η καταγωγή του προέρχεται από το αιγυπτιακό λεβριέ, που έφεραν οι φοίνικες στις αρχές του 2000 π.χ. στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Ο ελληνικός ιχνηλάτης έχει κοινή καταγωγή με το σεγκούτσιο που είναι και αυτός ο απόγονος του αιγυπτιακού λεβριέ. Το αιγυπτιακό  λαγωνικό ήταν κοινό στην Ελλάδα, την κεντρική και νότια Ιταλία έως την εποχή της Αναγέννησης. Οι Ιταλοί διασταύρωσαν τα ντόπια σκυλιά τύπου μπράκ που υπήρχαν την εποχή εκείνη και δημιούργησαν το σεγκούτσιο στις δύο ποικιλίες, το σκληρό και το λείο.


ΓΕΝΙΚΗ ΟΨΗ

Το κεφάλι έχει καλές διαστάσεις, είναι μακρουλό, λεπτό, στεγνό με ελάχιστο έντονο στοπ. Το κρανίο είναι ελαφρά κυρτό με ελάχιστη ανάπτυξη των μετωπικών κόλπων. Το ρύγχος δεν είναι ούτε τετράγωνο, ούτε μυτερό και η επάνω γραμμή του είναι ελαφρώς γαμψή. Τα χείλη του είναι κολλημένα στα σαγόνια και η ένωση τους βρίσκεται χαμηλά Τα μάτια είναι μεγάλα σκούρα και εκφραστικά.

Τα αυτιά είναι λεπτά, αρκετά μακριά όσο και το ρύγχος , κολλημένα στα μάγουλα και σχήμα τριγωνικό και μυτερό. Σοβαρό ελάττωμα είναι τα κυλινδρικά αυτιά. Η μύτη προεξέχει από τη μπροστινή γραμμή των χειλιών, τα ρουθούνια είναι καλά ανεπτυγμένα  και μαύρα, ο λαιμός είναι ελαφρύς, λεπτός καμαρωτός χωρίς αυχένα. Ο θώρακας έχει μάλλον σχήμα καρένας, είναι βαθύς, κατεβασμένος τουλάχιστον μέχρι τον αγκώνα Τα λαγόνια είναι φαρδιά και μυώδη.

Η ουρά δεν είναι πεσμένη, αρχίζει ψηλά πάνω στη γραμμή της πλάτης και στέκεται σαν χατζάρα Τα μπροστινά πόδια είναι γερά και λεπτά, κατακόρυφα, η σπάλα λοξή και καλά κολλημένη στο θώρακα. Tα πόδια είναι σκληρά, στεγνά, με ενωμένα δάχτυλα, μαύρα και σκληρά πέλματα. Ο πίσω μηρός είναι αρκετά ανεπτυγμένος και μυώδης με μακριά κνήμη, λυγισμένα κατακόρυφα σφύρα, χωρίς σπιρούνια.

 

ΤΡΙΧΩΜΑ
Υπάρχουν σκυλιά με κοντό τρίχωμα και σκυλιά με σκληρό τρίχωμα. Το κοντό τρίχωμα είναι λείο <<λειότριχο>>, πυκνό, λεπτό, γυαλιστερό και στιλπνό. Το σκληρό τρίχωμα, <<σκληρότριχο>> είναι τραχύ σε όλο το σώμα με μήκος 5 εκ.

 

ΧΡΩΜΑ
Είναι το πορτοκαλί σε όλες τις αποχρώσεις σκούρο κοκκινοκίτρινο, ανοιχτό κίτρινο, μαυροκόκκινο. Στο υπόξανθο χρώμα επιτρέπεται λευκό στο ρύγχος, αστέρι άσπρο στο στήθος, στο λαιμό, στα μετακάρπια και στα μετατάσια, στην άκρη της ουράς και στα πόδια. Πάντως, όσο λιγότερο υπάρχει, τόσο το καλύτερο. Το μαύρο χρώμα συνοδεύεται με ανταύγειες κόκκινες, στα πόδια και στη μούρη, επιτρέπετε αστέρι άσπρο στο στήθος. Όλοι οι φανεροί βλεννογόνοι πρέπει να είναι μαύροι, όπως και τα νύχια, όποιο κι αν είναι το χρώμα του τριχώματος.

 

ΥΨΟΣ- ΒΑΡΟΣ
Το ύψος  στο ακρώμιο είναι γύρω στα 52-58 εκ. για το αρσενικό και 48-54 εκ. για το θηλυκό. Βάρος 20-28 kg.   

ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου
αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας του κυνοτροφείου "ΟΛΥΜΠΙΑ"
κατασκευή ιστοσελίδων    ENTER ID