ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ράτσες μας

Ελληνικός Ιχνηλάτης
Ελβετικός "Σβάϋτσερ"
Ελβετικός "Γιούρα"
Μπιγκλ
Μπλε της Γασκώνης
Ιταλικός "Σεγκούτσιο"
Σκύλος της Αρτουά

Περιβάλλοντας χώρος Κυνοτροφείου
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ
Του Γεωργίου Καρυώτη

 Το κείμενο αυτό το αφιερώνω με αγάπη κυρίως στους συναδέλφους εκείνους κυνηγούς, που αγοράζουν ένα καθαρόαιμο σκυλάκι ιχνηλάτη ανεκπαίδευτο και δεν έχουν την δυνατότητα να το εκγυμνάσουν προσωπικά οι ίδιοι.

Είναι αλήθεια πως ο σκύλος ιχνηλάτης γεννιέται με το ένστικτο του κυνηγού, αλλά η αντίληψή του για το κυνήγι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ταυτίζεται καθόλου, με την αντίληψη που έχει ο άνθρωπος για το κυνήγι.

Είναι μάλλον αληθινό κάτι άλλο: Ο κυνηγός που είναι ανίκανος η δεν έχει το χρόνο, όχι μόνο να γυμνάσει το νεαρό σκύλο ιχνηλάτη, αλλά συχνά και να τον οδηγήσει στο κυνήγι, τον εμπιστεύεται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο εκπαιδευτήριο ή σε φίλο του κυνηγό, με το όποιο οικονομικό κόστος, που πολλές φορές ξεπερνά κατά πολύ το κόστος αγοράς του και όταν το παίρνει, αν και έχει μάθει αρκετά πράγματα να εξασκεί το σκυλί στην εκπαίδευση που πήρε, πολύ συχνά δεν μπορεί να τα διατηρήσει, στην κατάσταση την οποία το παρέλαβε, έτσι που συχνά το ζώο ξαναγίνεται ελαττωματικό, ιδιαίτερα αν η ράτσα η ο χαρακτήρας του είναι ανεξάρτητος, ξαναποκτά όλα τα αρχικά του ελαττώματα.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν, όσοι αποφασίζουν να αγοράσουν ένα ανεκπαίδευτο νεαρό σκυλάκι, ενώ ξέρουν εκ των προτέρων, ότι δεν μπορούν ή δεν έχουν τον χρόνο να το εκπαιδεύσουν προσωπικά οι ίδιοι :

  1. Ένα σκυλάκι αρχίζει την εκπαίδευση του, μετά την ηλικία των επτά μηνών. Στο διάστημα αυτό κάποιοι άνθρωποι το φρόντισαν το αγάπησαν και τους αγάπησε. Απέκτησε κάποιες συνήθειες καλές η κακές, διαμόρφωσε δικό του χαρακτήρα, έμαθε να κάνει κάποια πράγματα και να τα εκτελεί με μεγάλη ευχαρίστηση, προκειμένου να εκφράσει την αγάπη του, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση του, στους ανθρώπους , που το περιποιήθηκαν και το μεγάλωσαν με πολύ αγάπη.
  2. Όταν το σκυλί αυτό βρεθεί σε ένα ξένο περιβάλλον <εκπαιδευτήριο> μέσα σε άγνωστους ανθρώπους, όσο κοινωνικό και αν είναι, θα αντιδράσει έντονα, θα πέσει σε κατάθλιψη, θα κλαίει, δεν θα τρώει, θα φοβάται και θα κρύβεται κάθε φορά που θα βλέπει να πλησιάζουν άγνωστα πρόσωπα, πιθανών να αρχίζει να διαμορφώνει ένα κακό χαρακτήρα που προηγουμένως δεν είχε.
  3. Για να ξεπεράσει το σοκ αυτό, που εσείς οι ίδιοι άθελα σας του προξενήσατε, θα πρέπει ο εκπαιδευτής που θα αναλάβει να το εκγυμνάσει, να έχει μεγάλη εμπειρία, τόσο κυνηγετική, όσο και εμπειρία γνώσεων ψυχολογίας του σκύλου, που αν δεν την έχει, η αποτυχία είναι δεδομένη και τέτοιες γνώσεις έχουν μόνο πτυχιούχοι εκπαιδευτές αναγνωρισμένων σχολών. Θα πρέπει δε να είναι φιλόζωοι, να αγαπούν αυτό που επέλεξαν να κάνουν και να μην το επέλεξαν, μόνο για βιοποριστικούς λόγους, μια και δεν είχαν τίποτε άλλο καλύτερο να κάνουν.
  4. Η εκπαίδευση ενός λαγόσκυλου είναι μια δύσκολη δουλειά, απαιτεί ο γυμναστής εκτός από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά που πρέπει, να τον διακρίνουν, να είναι και ο ίδιος κυνηγός, να γνωρίζει καλά τον ψυχισμό του, να είναι υπομονετικός, να μην εκνευρίζεται εύκολα, να ανέχεται μικροαταξίες του νεαρού ζώου, να προσπαθεί να τις διορθώνει με στοργή, με αγάπη και το βασικότερο να σκέπτεται σαν σκύλος, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του και να μην ξεχνά ποτέ πως έχει να κάνει με ένα πλάσμα ευαίσθητο, που έχει διαμορφώσει δικό του χαρακτήρα.
  5. Αυτά όλα τα χαρακτηριστικά μπορείτε να τα βρείτε μόνο σε σοβαρά εκπαιδευτήρια, που διαθέτουν κατάλληλους ιδιωτικούς χώρους εκπαίδευσης για ιχνηλάτες, με σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής του σκύλου.
  6. Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνουν όλα αυτά, για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, είναι πολύ μακρύς, πλέων των τεσσάρων μηνών. Γι»αυτό κρίνεται σκόπιμο, πριν παραδώσετε το νεαρό σκυλάκι για εκπαίδευση, να ζητήσετε από τους ιδιοκτήτες, να σας ξεναγήσουν στους χώρους του εκπαιδευτηρίου, και στις εγκαταστάσεις διαμονής, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να πέσετε θύματα εκμετάλλευσης μερικών αϊτονύχιδων (συναδέλφων). Σας διαβεβαιώνω δε ότι τέτοιοι υπάρχου πάρα πολλοί, οι οποίοι παραλαμβάνουν το σκύλο, το δένουν σε κάποιο ελεύθερο χώρο, του βάζουν ένα βαρέλι για διαμονή, το υποσιτίζουν και δεν ασχολούνται με την εκπαίδευση του. Απλώς περιμένουν να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να δικαιολογήσουν την παρακράτηση της προκαταβολής (που ποτέ δεν επιστρέφουν), επικαλούμενοι πάντοτε την φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν, για την εκγύμναση του, προσπάθεια που δεν έγινε φυσικά ποτέ και απέβη άκαρπη, λόγω της ανικανότητας του σκύλου. Έτσι με την δικαιολογία αυτή καλύπτουν την δική τους ανικανότητα, την δική τους αποτυχία, την δική τους στημένη απάτη, αφού όλες τις ευθύνες τις μεταβιβάζουν, σε όλους τους άλλους, εκτός από τους εαυτούς τους.
  7. Αν όλα όμως αυτά , πάνε κατ ευχήν καλά, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο, όταν παραλάβετε τον σκύλο, από το εκπαιδευτήριο, να μην σας αποδέχεται, αφού σε αυτό το διάστημα της απομάκρυνσης του, θα σας έχει ξεχάσει και θα αρχίσει να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με εκείνα που παρουσίασε, όταν το παραδώσατε στο εκπαιδευτήριο για εκγύμναση.
  8. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να το κάνετε, να σας αγαπήσει ξανά, ώστε να εκτελεί όσα έμαθε στην εκπαίδευση που πήρε, επειδή θα είναι πολύ μακρύς, είναι φυσικό να τα ξεχάσει, αφού δεν θα έχει προλάβει να τα αφομοιώσει, λόγω του περιορισμένου χρόνου εκγύμνασης του, αλλά και λόγω ηλικίας.
  9. Υπάρχουν εκπαιδευτήρια που διαθέτουν περιφραγμένους φυσικούς χώρους με λαγούς, που σας δίνουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε οι ίδιοι το νεαρό σκυλάκι σας, με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή, που θα σας διαθέσει το εκπαιδευτήριό. Έτσι δεν θα χρειαστεί το νεαρό σκυλάκι, να απομακρυνθεί από κοντά σας, ώστε να αλλάξει συνήθειες, όπως πιο πάνω αναφέρεται με όλα τα επακόλουθα. Πιστεύω ότι αυτή η περίπτωση είναι η πιο ενδεδειγμένη για την εκγύμναση του νεαρού ανεκπαίδευτου σκύλου ιχνηλάτη σας.

Το άρθρο αυτό το έγραψα όχι με σκοπό να κατηγορήσω, τα σοβαρά εκπαιδευτήρια που ξέρουν να κάνουν με υπευθυνότητα πολύ καλά τη δουλεία τούς , αλλά για να ενημερώσω και προφυλάξω, από τους κινδύνους, που διατρέχουν οι συνάδελφοι φίλοι κυνηγοί και θα θελήσουν να αναθέσουν την εκγύμναση του νεαρού σκύλου ιχνηλάτη σε εκπαιδευτήριο, από τα εκπαιδευτήρια μαϊμού και τους αϊτονύχιδες εκείνους που παριστάνουν τους εκπαιδευτές ενώ έχουν σκοπό την εκμετάλλευση και το κέρδος.

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου
αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας του κυνοτροφείου "ΟΛΥΜΠΙΑ"
κατασκευή ιστοσελίδων    ENTER ID