ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ράτσες μας

Ελληνικός Ιχνηλάτης
Ελβετικός "Σβάϋτσερ"
Ελβετικός "Γιούρα"
Μπιγκλ
Μπλε της Γασκώνης
Ιταλικός "Σεγκούτσιο"
Σκύλος της Αρτουά

Περιβάλλοντας χώρος Κυνοτροφείου
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ελληνικός Ιχνηλάτης, Ελβετικός Σβάϋτσερ, Ελβετικός Γιούρα, Μπιγκλ, Μπλε της Γασκώνης, Ιταλικός Σεγκούτσιο, Σκύλος της ΑρτουάΛαγόσκυλο
Ο εφιάλτης της Φολας και το Φίμωτρο του σκύλου
Του Γεωργίου Καρυώτη

Η φόλα χρησιμοποιήθηκε επισήμως μετά τον πόλεμο από την ίδια την πολιτεία (με τους χωροφύλακες) για τον περιορισμό των αδέσποτων σκυλιών.

Σήμερα οι φόλες, είναι ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλους τους Έλληνες κυνηγούς και όχι μόνο. Ιστορικά, η φόλα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, δυστυχώς, πριν από είκοσι πέντε χρόνια και πλέον, στο Νομό Ηλείας από κάποιους ασυνείδητους συναδέλφους κυνηγούς, που το έκαναν για να τρομοκρατήσουν τους κυνηγούς άλλων περιοχών, που δεν τους ήθελαν να κυνηγάνε στην δική τους περιοχή, στο δικό τους τόπο.

Αργότερα το φόλιασμα πέρασε στα χέρια των κτηνοτρόφων, οι οποίοι άρχισαν να τις τοποθετούν γύρω από τα γαλάρια και τους βοσκοτόπους, προκειμένου να προστατεύσουν το κοπάδι τους, που τρόμαζε από κάποια ενοχλητικά κυνηγόσκυλα.

Στη συνέχεια, μπήκαν στο παιχνίδι τα μικρά γρέκια (κοτέτσια) των αγροτών, που βρίσκονται διάσπαρτα πάνω σε μικρούς λοφίσκους (λαγοτόπια) με διάφορα κοτερικά, ελεύθερα χωρίς περίφραξη, που τα σκυλιά φέρμας και ενίοτε μερικοί ιχνηλάτες, προξενούσαν και δεν ήταν λίγες οι φορές, ολική καταστροφή.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι τα δολώματα που βάζουν για τις αλεπούδες, ανεξέλεγκτα, με ισχυρά δηλητήρια που επιφέρουν ακαριαίο θάνατο στο ζώο που θα το φάει. Μια άλλη κατηγορία υποανάπτυκτων ανθρώπων που θέλουν να λέγονται κυνηγοί (και αυτό συμβαίνει συνήθως στα χωριά) αν τύχει και χαθούν τα σκυλιά τους από φόλα, την επόμενη μέρα τρέχουν να εκδικηθούν με τον ίδιο τρόπο, φολιάζοντας τα σκυλιά άλλων ανυποψίαστων συναδέλφων κυνηγών, λες και αυτοί έφταιξαν για ότι τους συνέβη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε , η φόλα έχει μπει πλέον για καλά στην ζωή όλων μας και είναι πολύ δύσκολο να την εξαλείψουμε. Το μόνο που μας μένει να κάνουμε, είναι να πάρουμε κάποια προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο του φολιάσματος όσο είναι δυνατόν.

Επειδή κάποιοι από αυτούς έχουν εξελιχθεί σε επαγγελματίες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους αποφύγουμε. Θεωρώ τους τύπους αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, ανάξιους ύπαρξης, δειλούς , δολοφόνους. Δυστυχώς ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι, που το κυνήγι δεν το βλέπουν σαν ένα ωραίο άθλημα αλλά σαν νούμερα λαγών και πουλιών.

Για να έχουν επιτυχία τα προληπτικά μέτρα, θα πρέπει ο κάθε κυνηγός να φέρει μαζί του, ένα μικρό τσαντάκι τύπου μπανάνα, που δένει στη μέση, για να μπορεί να μεταφέρει το κουτί με τα φάρμακα εκείνα που θα τον βοηθήσουν να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στο ζώο που έχει δηλητηριαστεί. Θα ήθελα επί της ευκαιρίας να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, περί πρώτων βοηθειών για τις δηλητηριάσεις.

Τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα φυτοφάρμακα, βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά, ανακατεμένα κατά περίπτωση, με διάφορες λιχουδιές που προκαλούν το ζώο να τις φάει. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα, αν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, ο σκύλος θα γλυτώσει. Για τα τριμμένα γυαλιά είναι καταδικασμένος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ: Τα σημάδια προειδοποιήσεις είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου την ώρα που κυνηγάει, η νευρικότητα, το τρέμουλο, τα σάλια, οι σπασμοί, η ζάλη και τέλος η κατάρρευση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση δεν επιτρέπεται να δοθεί από το στόμα κανένα εμετικό υγρό, διότι θα προκαλέσει πνευμονία εξ εισροφήσεως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.Εν τούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να παρέχετε μόνοι σας τις πρώτες βοήθειες.

  • Προκαλέστε εμετό με ένα εμετικό σκεύασμα, όπως αλάτι, σόδα φαγητού, οξυζενέ, διαλυμένα σε νερό 30-60cc διαλύματος για κάθε περίπτωση και δώστε το στο ζώο να το πιεί. Όλα αυτά είναι πρόχειρα και πρακτικά. Εκείνο που είναι πιο αποτελεσματικό και δεν πρέπει να λείπει από το τσαντάκι του κυνηγού, είναι η εμετική ένεση FILTALON με άμεση δράση, υποδορίως.
  • Κάνετε ένεση ατροπίνης 2-3 φιαλίδια ανάλογα το βάρος του ζώου, ενδομυϊκά ανά 30 λεπτά η μία από την άλλη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ (ΒΑΡΦΑΡΙΝΗ) : Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2-3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα, κηλίδες κόκκινες, μωβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ ανεμικά. Η βαρφαρίνη καταστρέφει το μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, το πρωκτό όπως και εσωτερικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Κονάκιον (βιταμίνη Κ), για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος, σε ενέσιμο διάλυμα δόσης 2-5 mg ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του ζώου. Όλα αυτά μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και η φόλα που έχει πάρει το ζώο, να μην είναι από αυτές που επιφέρουν ακαριαίο θάνατο.

Όπως είπα προηγουμένως η φόλα που ξεκίνησε στο Νομό Ηλείας με φυτοφάρμακα και ποντικοφάρμακα, έχει μετεξελιχθεί από επαγγελματίες, σε σκληρά δηλητήρια, που δεν αναφέρω για πολλούς και ευνόητους λόγους. Αποτέλεσμα, να θέσουν σε αχρηστία όλα αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Σκύλος που θα πραγματοποιήσει στο Νομό Ηλείας, δυο-τρεις εξόδους το πολύ, είναι καταδικασμένος σε θάνατο. Δεν σώζεται από κανέναν κτηνίατρο, από κανένα αντίδοτο. Για να κυνηγήσει κάνεις, θα πρέπει τα σκυλιά του να έχουν μάθει να φοράνε φίμωτρο, το οποίο δεν τους επιτρέπει να φάνε καμία φόλα, σε οποιαδήποτε μορφή λιχουδιάς και αν έχει τοποθετηθεί.

Το φίμωτρο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, όπως και η φόλα, από τους ντόπιους κυνηγούς, προκειμένου να προστατεύουν τα σκυλιά τους από τη μάστιγα της φόλας, που φόλιασε για καλά στη ζωή τους και δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει ούτε στο παρόν αλλά και ούτε και στο μέλλον.

Στη αρχή χρησιμοποιήθηκαν φίμωτρα του εμπορίου, όπου με μία μικρή μετατροπή που έκαναν, ναι μεν προστάτευαν το σκύλο από το να μη φάει φόλα αλλά το εμπόδιζαν στην ιχνηλασία και το κλαφούνισμα. Μετά από χρόνιες μελέτες, παρατηρήσεις και προσαρμογές, κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται και σήμερα, φίμωτρα με διάφορες παραλλαγές και υλικά από κάποιους συνάδελφους κυνηγούς, ανάλογα με την ευρηματικότητα που ο καθένας έχει αποκτήσει μέσα από την πρακτική εφαρμογή του, στην μούρη του σκύλου, ώστε να του επιτρέπει να ιχνηλατεί, να κλαφουνίζει και να λαχανιάζει χωρίς προβλήματα τους χειμερινούς και κρύους μήνες, παρουσιάζοντας ένα μικρό πρόβλημα μόνο τους ζεστούς.

Τα φίμωτρα που κυκλοφορούν και πωλούνται σε αρκετά καταστήματα της πόλης του Πύργου, το μειονέκτημα τους είναι ότι έχουν σταθερά σημεία προσαρμογής και θα πρέπει να δοκιμαστεί στη μούρη του σκύλου για να βρεθεί το νούμερο που του ταιριάζει.Η εφαρμογή του φίμωτρου πρέπει να είναι τέλεια, αλλιώς θα εμποδίζει τον σκύλο, τόσο στο κυνήγι όσο και να το αποδεχθεί.

Το κυνοτροφείο Ολύμπια μετά από διαρκείς και μακροχρόνιες μελέτες αλλά και μέσα από την πράξη, κατασκεύασε για δική του χρήση, ένα τέλειο φίμωτρο ρυθμιζόμενο με υλικά μεγάλης αντοχής στο χρόνο και την βροχή.

Το ίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από ένα σκυλιά, αρκεί να γίνει η ανάλογη ρύθμιση προσαρμογής στη μούρη του σκύλου που θέλουμε να το φορέσει. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που το διακρίνει, σε αντίθεση με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι το ότι ρυθμίζεται και προσαρμόζεται τέλεια στη μούρη του σκύλου, γι' αυτό γίνεται αποδεκτό από σκυλιά μεγάλης ηλικίας που θα το φορέσουν για πρώτη φορά.

Δεν μπορούν να το βγάλουν όσο και αν το προσπαθήσουν, αρκεί να φορεθεί πάνω στο κυνήγι, την ώρα που ιχνηλατεί. Είναι φυσικό, μερικά πιο νευρικά σκυλιά, να αντιδράσουν έντονα, να κάνουν προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτό, να ξαπλώνουν κάτω, να μην πηγαίνουν για κυνήγι και αυτό θα γίνει το πολύ την πρώτη και την δεύτερη μέρα, αρκεί να μην το λυπηθείτε και του το βγάλετε. Αν το κάνετε αυτό να ξέρετε ότι ο σκύλος αυτός δεν θα κυνηγήσει ποτέ με φίμωτρο. Αξίζει να γίνουν μερικοί έξοδοι χωρίς να κυνηγήσει, αρκεί να το συνηθίσει.

Με αυτόν τον τρόπο κατορθώσαμε να απαλλαγούμε οριστικά από την απειλή της φόλας, ανεξαρτήτου δηλητηρίου. Σήμερα κυνηγάμε σε λαγοτόπια που είναι γεμάτα δηλητήρια, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Το μειονέκτημα που έχει, είναι το φούσκωμα του σκύλου που προκαλείται από τον περιορισμό της γλώσσας μέσα στο φίμωτρο, που δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει ολοκληρωτικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και την χρειάζεται.

Σε τέτοιες ζεστές μέρες το κυνήγι με φίμωτρο, κρατά 2-3 ώρες αντί για πέντε που κρατά χωρίς φίμωτρο, είμαστε όμως σίγουροι ότι θα γυρίσουμε σπίτι μας με τον σκύλο και όχι με την αλυσίδα του. Στο site του κυνοτροφείου «ΟΛΥΜΠΙΑ» σας παρουσιάζουμε σε φωτογραφίες το φίμωτρο της δικής μας πατέντας, την οποία και αφιερώνουμε σε όλους εκείνους τους συνάδελφους κυνηγούς, που θα θελήσουν να το αντιγράψουν για δική τους χρήση, ώστε να απαλλαγούν οριστικά από τον εφιάλτη της φόλας. Για περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες στα τηλέφωνα του κυνοτροφείου.

ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
 
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
ΦΙΜΩΤΡΟ
Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου
αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας του κυνοτροφείου "ΟΛΥΜΠΙΑ"
κατασκευή ιστοσελίδων    ENTER ID